Origine: Ethiopia

Regiune: Agaro, Jimma, Ethiopia de Vest

Fermă: Nanno Challa

Varietate: Heirloom

Altitudine: 2040 m

Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: fructe de pădure, lime, miere și ciocolată neagră

Cooperativa Nano Challa a fost înființată în 2004 de către primii 25 de fermieri din orașul Agarp din zona Jimma, Oromia, Ethiopia de Vest. Membrii fondatori au format grupul pentru a încuraja unitatea și pentru a împărtăși problemele cu care se confruntau rezolvarea datoriilor, îmbunătățirea standardelor și găsirea unor cumpărători buni pentru cafeaua lor. Jimma este o zonă care devenise sinonimă cu Jimma 5 – cafea naturală de calitate slabă și comercial procesată, care aduce prețuri minime pe piața internă și internațională. Numele Nano Challa din Orofima înseamnă „zona de deasupra”, o referire la locația de creștere a cafelei la altitudini mari, beneficiind de pădure naturală și soluri organice bogate.

Norocul Cooperativei Nano Challa a fost sporit în anul 2010, când au fost aleși pentru a face parte din inițiativa Technoserve Coffee, alături de alte comunități agricole din Jimma, care a fost finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates. Technoserve a oferit asistență tehnică și instruire pentru grupurile de producători și a ajutat la coordonarea agronomilor și consilierilor de afaceri pentru a îmbunătăți calitatea cafelei. De asemenea, a ajutat la gestionarea datoriilor și reinvestirea și distribuția corectă a fondurilor către fiecare membru al cooperativei. Impactul inițiativei a fost uriaș, întrucât i-a ajutat pe membrii cooperativei precum Nano Challa să treacă de la procesarea naturală la cea prin spălare, prin intermediul noilor stații de spălat. De fapt, Nano Challa a fost una dintre primele cooperative care a avut stație de spălare a cafelei construite sub îndrumarea Technoserve.

Începând cu anul 2010, numărul de membri ai cooperativei Nano Challa a ajuns la 400, iar îmbunătățirile de calitate inițiate alături de Technoserve au făcut ca aceste boabe de cafea să fie unele dintre cele mai bune și căutate din întreaga țară. Acest lucru a dus la îmbunătățirea radicală a mijloacelor de trai ale fermierilor și familiilor acestora din regiune.

Fermierii cultivă cafeaua la altitudini cuprinse între 1850 și 2100 de metri, și au în mediu 3 hectare de teren fiecare. Așa cum se întâmplă în toată Ethiopia, majoritatea cafelei cultivate local este organică și constă în mare parte din soiuri de moștenire veche, punctate în zone mai mici de un soi autohton îmbunătățit numit 1274. Odată ce producătorii livrează cafeaua la stația de spălare, fructele sunt înmuiate în rezervoare de beton timp de 8 ore înainte de uscare. Mai apoi sunt uscate pe piele și sortate la umbră, după care se uscă sub soare timp de aproximativ 10 zile pe paturi africane.

Un punct forte al Nano Challa este faptul că face parte din Uniunea Cooperativă a Fermierilor Multifuncționali Kata Muduga. Aceasta este o organizație generală care include unele dintre cele mai cunoscute și specializate stații de spălare din țară. Directorul general al Kata Muduga, Asnake Nigat, este fostul consilier de afaceri al Technoserve înainte de aderarea la Uniune, asigurându-se că istoria recentă a cooperativelor precum Nano Challa continuă pe o cale orientată spre bunăstarea fermierilor.

Poți comanda Ethiopia Nanno Challa aici!