Origine: Timorul de Est

Regiune: Hatuego village, Letefoho

Proprietari: 16 fermieri

Varietate: Hibrid de Timor, Typica

Altitudine: 1800-1900 m

Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: Lămâie, tomate dulci, migdale

Hatuego este produs de 16 fermieri mici, care se află în satul Hatuego, în sud-vestul celei mai noi țări independente din Asia – Timorul de Est. Fermele sunt situate la o altitudine de 1800m-1900m. Numele satului „Hatuego” provine dintr-o expresie în limba locală, Mambae, care înseamnă „Pietre la înălțime”. Satenii presupun că a fost numit după niște roci uriașe din jurul satului.

Accesul în sat este limitat deoarece nu există nici un drum pentru automobile și motociclete, iar agricultorii trebuie să-și aducă toată cafeaua în cel mai apropiat sat din Leubasa, cu ajutorul cailor. Stilul de viață al sătenilor este, prin urmare, extrem de simplu deoarece durează mai mult de o oră doar pentru a merge să cumpere cele necesare zilnic.

Fiind conduși de Francisco Maia Baptista, membrii Hatuego acordă o atenție deosebită recoltării cafelei. Numai cireșele pe deplin coapte sunt culese manual și recolta se termină imediat după prânz pentru a procesa toate cireșele până la sfârșitul zilei. Toate recoltele din zi trec printr-o selecție pentru a elimina boabele deteriorate de insecte, urmate de o decorticare cu o mașinărie tradițională, pe care fiecare agricultor o deține. După ce cireșele sunt îndepărtate, boabele sunt sortate din nou și fermentate timp de 36 de ore, apoi sunt spălate și uscate la soare.

Poți comanda Timorul de Est aici!