Origine: Ethiopia
Regiune: Agaro, Jimma Zone, Oromia
Fermă: multipli fermieri
Varietate: Heirloom
Altitudine: 1850 – 2100 m
Metodă de procesare: Spălată
Cupping notes: iasomie, bergamotă, gem de portocale, caise. Foarte florale și complexe, cu un profil unic de ceai verde și castravete.

Cooperativa Nano Challa a fost înființată în 2004 de 25 de fermieri din orașul Agaro, Zona Jimma, Oromia, Ethiopia de Vest. Membrii fondatori au creat grupul cu obiectivul de a menține unitatea și de a aborda problemele cu care se confruntau – găsirea de cumpărători pentru cafea, reducerea datoriilor și îmbunătățirea standardelor de producțăie. Jimma este o zonă devenită sinonimă cu cafeaua comercială de calitate scăzută, ce se vinde la prețuri derizorii pe piețele internă și externă. Cu toate acestea, Nano Challa înseamnă ”zona de mai sus”, o referință la cafeaua de calitate superioară cultivată la altitudini înalte, bucurându-se în mod natural de păduri și soluri bogate organic.

Norocul Nano Challa s-a schimbat în 2010, când cooperativa a fost inclusă în Technoserve Coffee Initiative (înființată de Fundația Bill and Melinda Gates), alături de alte comunități de fermieri retrase din zona Jimma. Technoserve oferă asistență tehnică și training grupurilor de producători, ajutând al coordonarea agronomilor și consultanților de business, în vederea îmbunătățirii calității cafelei, managementului datoriilor, reinvestițiilor și distribuției echitabile a fondurilor către fiecare membru al cooperativei. Impactul inițiativei a fost imens, ajutând cooperative precum Nano Challa să facă tranziția de la procesarea naturală la cea prin spălare, prin construirea unor stații de spălare. De fapt, Nano Challa a fost una dintre primele stații de spălare construite în zonă sub îndrumarea Technoserve, alături de Yukro și Duromina.

Din 2010 și până astăzi, numărul de membri ai Nano Challa a crescut la peste 400, iar îmbunătățirile inițiate alături de Technoserve au dus la obținerea unora dintre cele mai calitative și căutate cafele din întreaga țară. Acest lucru a condus la o îmbunătățire radicală a calității vieții fermierilor din regiune și a familiilor lor.

Membrii cooperativei cultivă cafelele la altitudini cuprinse între 1850 și 2100 de m, fiecare pe suprafețe medii de 3 ha. La fel ca în restul Ethiopiei, majoritatea cafelelor crescute local sunt organice, fiind reprezentate de soiuri indigene heirloom. Pe alocuri se remarcă o varietate indigenă îmbunătățită, pe nume 1274. O dată cafelele livrate către stațiile de spălare, cireșele sunt lăsate să plutească înainte ca pulpa să fie îndepărată, boabele rămase fiind mai apoi scăldate în apă curată, timp de 8 ore, în rezervoare de beton. Procesul de uscare începe cu o sortare la umbră, după care boabele de cafea sunt lăsate în soare timp de 10 zile pe paturi Africane înălțate.

Un atu al Nano Challa este apartenența sa la Kata Muduga Multipurpose Farmer’s Cooperative Union, o organizație amplă ce include unele dintre cele mai cunoscute și mai calitative stații de spălare din țară. General Managerul Kata Muduga, Asnake Nigat, este un fost consultant de business al Technoserve, asigurându-se că istoria recentă a cooperativelor precum Nano Challa continuă pe o cale focusată pe fermieri.

Poți comanda Ethiopia Nano Challa de aici.