Origine: Ethiopia
Regiune: Konga, Gedeo Zone, Yirgacheffe
Fermă: Cooperativă
Varietate: Heirloom
Altitudine: 2100 m
Metodă de procesare: Spălare (Organică)
Cupping notes: Piersică, ceai negru, iasomie, miere

Konga este cam la 4 km sud de orașul Yirgacheffe, în apropierea satelor Harfusa și Biloya. Vremea în această zonă este rece și umedă, contribuind la decorul verde și fertil. Konga este un nod foarte important al cafelei în această zona, circa 200 de mici proprietari cultivând cafea la altitudini de până la 2100 m. În timpul sezonului de recoltare, cireșele coapte sunt duse la stația de colectare, unde sunt cântărite, spălate și uscate la soare sau pe paturi înălțate, înainte de a fi transportate la Addis Ababa pentru export.

În Ethiopia, Yirgacheffe este atât un oraș, cât și o clasificare a cafelei. Orașul este localizat în zona Gedeo, în sudul Ethiopiei. Mai mult decât în orice altă țară, Ethiopia are o largă diversitate genetică a soiurilor de cafea. Varietățile Heirloom reprezintă un amestec misterior de plante sălbatice indigene, iar fiecare zonă sau sat are propriul profil de savoare, format pe parcursul anilor, influențat de parametri precum sol, altitudine și climat.

Aceste profiluri formează sistemul de clasificare al cafelelor Ethiopiene, ca de exemplu Sidamo, Harrar, Limu, Djimmah etc. Este dezbătut pe larg faptul că o cafea de clasificare Yirgacheffe poate oferi unul dintre cele mai distinctive profiluri de savoare din lume, cu o aromă florală pătrunzătoare și gust citric intens.

În Yirgacheffe, procesarea se face atât natural, cât și prin spălare. O mare parte din producția de cafea din Ethiopia este realizată prin metode tradiționale, la umbra copacilor, alături de alte culturi și fără utilizarea de chimicale. Cafeaua din această regiune este numită adesea ”garden coffee”, fiind crescută pe parcele foarte mici, uneori chiar în curțile locuințelor.

Cafeaua din Ethiopia este comercializată la Bursa Bunurilor din Ethiopia (Ethiopia Commodity Exchange) încă din 2008. ECX a fost înființată pentru a crea un element de comerț colectiv pentru fermierii care nu sunt membri ai vreunei cooperative sau care nu dețin proprietăți mari. În trecut, doar o treime din produsele agricole din Ethiopia au ajuns pe piață, din cauza costurilor și riscurilor asociate comerțului. Nu exista o siguranță în ceea ce privește calitatea sau cantitatea produselor, ceea ce însemna că cei interesați lucrau doar cu furnizori pe care îi cunoșteau și în care aveau încredere. Rezultatul a fost că mulți producători agricoli din Ethiopia au fost izolați de piață, fiind forțați să își vândă produsele celui mai apropiat cumpărător, care era de multe ori doar o verigă dintr-un lanț de intermediari, vânzătorii neputând astfel să negocieze prețurile sau să își îmbunătățească poziția pe piață.

O dată cu înființarea ECX, exportul de cafea din Ethiopia a devenit mai bine reglementat și centralizat, permițându-le mai multor producători mici să aibă acces la piața globală. 90% din toată cafeaua produsă în Ethiopia este trecută acum prin ECX, unde este degustată și clasificată în funcție de calitate și profilul de cupping. De la înființarea ei din 2008, ECX susține că a introdus:

  • Integritatea pieței – prin garantarea cantității și clasificării produselor și operând zilnic un sistem de verificare și stabilire de contracte
  • Eficiența pieței – operând un sistem în care cumpărătorii și vânzătorii se pot coordona într-un sistem unitar, în baza contractelor standardizate
  • Transparența pieței – prin diseminarea informației tuturor jucătorilor din piață în timp real

Acest sistem pare să fie unul de succes, oferindu-le proprietarilor mai mici acces la piață, fapt care se traduce printr-o consecvență a loturilor de cafea deosebite, cu profiluri de cupping incredibile.î

Cumpără Ethiopia Yirgacheffe Konga de aici.