Origine: Ethiopia
Regiune: Jimma, Ethiopia de Vest
Fermă: Biftu Gudina
Varietate: Diverse varietăți Heirloom
Altitudine: 1900 – 2000 m
Metodă de procesare: spălare
Cupping notes: lime, iasomie, ceai negru, miere. Delicată și florală.

Provenind din limba Amharic, Biftu Gudina înseamnă ”rază de dezvoltare”. Cooperativa a fost înființată în 2012 și este localizată în districtul Agaro – Gomaworeda din zona Jimma, fiind formată din aproximativ 150 de mici proprietari de ferme. Situată în apropierea orașului Jimma, cooperativa beneficiază de altitudine și soluri bogate și fertile. Zona înconjurătoare este verde și abundentă.

Cafeaua de la Biftu Gudina este procesată prin spălare. La stația de spălare, cireșele de cafea sunt sortate manual, pentru a le elimina pe cele necoapte sau prea coapte. După ce sunt decorticate, sunt ținute la înmuiat în apă rece timp de 8 ore. Apa reziduală este tratată printr-un procedeu special de filtrare, înainte de a se întoarce în sol. Boabele de cafea sunt uscate ulterior pe paturi africate, timp de 10 – 14 zile, după care sunt sorate cu grijă manual.

Bitu Gudina are un sistem puternic de conducere și de leadership, iar împreună cu Technoserve (un ONG care sprijină fermierii în instalarea stațiilor de spălare și crearea de noi structuri de cooperativă) au înființat cooperativa. Finanțarea inițială a provenit de la Falcon Coffees. Încă de la înființare, Biftu Gudina a devenit faimoasă în cercurile cafelei de specialitate grație savorii sale dulci și incredibil de complexe.

Cumpără Ethiopia Biftu Gudina de aici.

PRODUCȚIA DE CAFEA ÎN ETHIOPIA

Chiar dacă numeroase națiuni își revendică originea cafelei – în special Sudan și Yemen – este acceptat în mod larg că Ethiopia este de fapt locul de naștere al cafelei. Mai precis, este vorba despre orașul Kaffa – de unde derivă și denumirea de ”cafea” – căruia îi este atribuită descoperirea cafelei, iar plantele de cafea încă mai cresc în mod sălbatic în această regiune.

În zilele noastre, cafeaua este o parte integrantă a identității naționale a Ethiopiei, cucerind deopotrivă granițe, folclorul și ritualuri moderne. De asemenea, ea contribuie din plin la PIB-ul țării, reprezentând circa 28% din exporturile anuale ale Ethiopiei și contribuind în mod direct la bunăstarea a 15 milioane de oameni.

Ethiopia este cel mai mare producător de cafea din Africa, cu o producție anuală de 4 – 5 milioane de saci. Ethiopia produce o varietate largă de cafele, fiecare regiune având caracteristici distinctive, care fac din aceste varietăți unele dintre cele mai dorite din lume.