Origine: Columbia
Regiune: Monterredondo, Cajibio, Cuaca
Fermă: Villa Esperanza Farm
Varietate: Castillo
Altitudine: 1723 m
Metodă de procesare: spălare
Cupping notes: fructe roșii, nucșoară, note de caramel și ciocolată.

Columbia este un important furnizor de cafea, producând anual în jur de 11 milioane de saci. Acest volum o plasează pe locul 3 la nivel global, după Vietnam și Brazilia, ca procentaj din producția totală. Din acest motiv, Columbia este adesea asociată automat cu cafea de către consumatori. Producția de cafea din Columbia este unică, prin simplul fapt că nu putem defini în mod clar un sezon specific de recoltare. Cele două lanțuri muntoase care brăzdează țara de la nord la sud sunt utilizate ca și granițe definitorii între regiuni. Această diviziune fizică creează microclimate individuale, care au un impact drastic asupra anotimpului arborilor de cafea, rezultând într-o origine, care se recoltează 365 de zile pe an.

În ceea ce privește specialitatea, există cinci regiuni bine definite: Huila, Cauca, Tolima, Narinio și Antioquia. Aceste regiuni sunt unele dintre cele mai mari din țară după mărime și producția de cafea, Huila fiind prima, urmată îndeaproape de Antioquia. Huila este de departe regiunea cea mai cunoscută pentru origini de top, dar tot mai mulți exportatori și comercianți sunt în căutare de regiuni mai puțin cunoscute, pentru a descoperi cafele noi și interesante. Dimensiunea acestor regiuni înseamnă și numeroase microclimate și profiluri de aromă extrem de diverse, care pot fi găsite într-o singură regiune. Dimensiunea și complexitatea industriei cafelei din Columbia o face să fie una dintre cele mai interesante origini din lume.

Cumpără Columbia Asocamerlo de aici.

ASOCAMERLO

Roque Honorato a cumpărat ferma sa de cafea în 2005, în Monterredondo, Cauca. Ferma are aproximativ 3,5 Ha și este situată la altitudinea de 1723 m, iar în momentul achiziției era într-o stare foarte proastă, cu doar 700 de arbori de cafea. Roque și soția lui au început reîntinerirea fermei, plantând noi arbori în loturi de câte 1000. Astăzi au ajuns la un număr de 8000 de copaci, toți de varietate Castillo, iar o jumătate de hectar din pământul lor este păstrat ca și fond forestier. Roque culege cireșele coapte o dată la două săptămâni în timpul sezonului de recoltare (care în Cuaca este între lunile martie și mai și în octombrie).

La ferma Villa Esperanza se pune mare acccent pe partea de procesare, utilizându-se un procedeu complet de spălare, cu o fermentare uscată de 13 ore înainte de decorticare. Cafeaua este uscată timp de 15 zile pe paturi ridicate, în sere, pentru a-i asigura temperatură și umiditate constante.