Origine: Congo
Regiune: Districtul Minova, Kivu de Sud, Congo de Est
Fermă: Cooperativă
Varietate: Blue Mountain
Altitudine: 1700 – 2000 m
Metodă de procesare: spălare
Cupping notes: portocale roșii, tamarillo, zahăr brun

Stația de procesare Latumba este situată de-a lungul litoralului lacului Kivu, unul dintre cele mai mari lacuri din Africa, situat la o altitudine de 1700 m. Cooperativa AMKA este formată din 1400 de membri, care își revin după decenii de conflicte și criză economică. Stația de spălare a fost construită în 2014 cu ajutorul ONG-ului belgian COMEQUI, care și-a început activitatea în regiune încă din 2009, cu scopul de a le oferi fermierilor șansa la educație, o tehnică mai bună de culegere a cireșelor, de procesare, precum și cu scopul de a crea cooperative prin care să aducă oamenii împreună. Obiectivul ONG-ului este să îi ajute pe fermieri să devină autosustenabili, îmbunătățindu-le concomitent viețile și veniturile.

Ca parte din program, COMEQUI a înființat 9 pepiniere descentralizate, prin care le-au ofeit fermierilor în mod gratuit 400.000 de plante de cafea și implicit acces la unele varietăți excelente, cum ar fi Blue Mountain. Cafeaua provenită din această regiune este organică, deoarece în creșterea și întreținerea arborilor de cafea nu se utilizează deloc pesticide sau fertilizatori artificiali.

În 2014, cooperativa producea 50.000 de kg de cafea, producția crescând la 60.000 de kg în 2015. La stația Latumba s-a instalat și un eco-decorticator, care ajută la producția cafelelor cu spălare integrală. O dată ce cafelele ajung la stația de procesare, ele sunt decorticate și supuse unei fermentații umede inițiale de 12-18 ore, înainte de a fi transportate prin canalele de spălare, unde sunt separate în funcție de densitate. Urmează o nouă etapă de fermentație umedă, de data aceasta de 12h, înainte să fie uscată pe paturi înălțate pentru 12-16 zile, în funcție de vreme.

Cumpără Congo Latumba de aici.