Origine: Costa-Rica
Regiune: Tarrazu, în apropiere de orașul Leon Cortes
Fermă: Emilio Jimenez Castro
Varietate: Caturra, Red Catuai
Altitudine: 1800 m
Metodă de procesare: Honey, Natural, Washed
Cupping notes: aceste cafele sunt senzaționale – complexitate impecabilă, caracter floral
Ferma San Francisco reprezintă unul dintre cei mai mari furnizori de cafea ai cooperativei Asoproaaa. Emilio Jimenez Castro este un producător pasionat și profesionist, extrem de atent la detalii. El a moștenit 6 hectare de la tatăl său, teren pe care îl utilizează în mare parte pentru creșterea bovinelor. Ulterior a mai achiziționat 7 hectare la altitudinea de 1800 m, unde crește arbuști de cafea, intercalați cu citrice, avocado și alte fructe. Rezultatul este reprezentat de 3 loturi diferite, a câte 15 saci fiecare, toți din aceeași porțiune a fermei sale.
ISTORIA DE PRODUCȚIE DIN COSTA RICA
Costa Rica este adăpostită în inima Americii Centrale și este pe cât de diversă, pe atât de frumoasă. Această țară micuță le are pe toate – de la munți și vulcani, până la păduri tropicale pline de viață și plaje superbe. Cu un asemenea relief impresionant, combinat cu guvernul său relativ stabil și sigur, comparativ cu țările vecine din America Centrală, Costa Rica este o destinație turistică consacrată, în special pentru vizitatorii din SUA, atrăgând anual în jur de 1.5 milioane de turiști pe litoral, păduri și munți.
Stabilitatea țării și guvernul său vizionar se traduc printr-un nivel de trai mult mai ridicat decât în țările vecine, așadar Costa Rica este o destinație turistică și comercială mult mai scumpă. Industria cafelei din această țară este foarte bine reglementată de organismul național numit Icafe. Sub ochiul vigilent al Icafe, fermierii sunt monitorizați și protejați de reglementări legale favorabile, menite să asigure minimul necesar în ceea ce privește standardele de viață și salariile angajaților. Aceste reglementări au avut două impacturi distincte asupra calității și tipurilor de cafea produse în Costa Rica:
- Calitatea cafelelor s-a îmbunătățit deoarece costul de producție este estimat la 4$/kg – cu aproximativ 25% mai mult decât în celălalte țări din America Latină. Nemaiputând concura la preț cu costurile ridicate ale pământului, traiului și salariilor angajaților, fermierii au fost nevoiți să îmbunătățească calitatea boabelor.
- Costa Rica a devenit un butic de origini, producând cafele cu valoare adăugată prin metode de procesare experimentale. Este una dintre originile cu cele mai calitative și diverse metode de procesare, cu o claritate și complexitate pe care puțini dintre producătorii mondiali le pot egala.
În prezent, volumul de producție din Costa Rica este în scădere, deoarece fermierii se luptă să concureze cu prețurile producătorilor din țările vecine. Viitorul producției de cafea a țării pare să stea în microloturi de specialitate, care beneficiază de metode de procesare inventive și interesante.