Origine: Ethiopia
Regiune: Jimma, Oromia, Ethiopia de Vest
Fermă: cooperativă
Varietate: Heirloom
Altitudine: 1900 – 2000 m
Metodă de procesare: washed
Cupping notes: caise, floare de portocal, foarte dulci și complexe

Această cafea provine din zona Sidama, regiunea Oromia din sudul Etiopiei. Guji este un district destul de izolat din estul Sidamo-ului și a fost numit după unul dintre triburile de oameni Oromo. Mai mult decât orice altă țară, Etiopia are o diversitate genetică a soiurilor de cafea, fiecare tip având un gust, formă și culoare distinctive. Ca urmare, fiecare regiune din țară poate oferi un alt profil de aromă, care formează sistemul de clasificare pentru cafelele etiopiene, de exemplu Sidamo, Harrar, Limu, Djimmah etc. Cafeaua Guji este bine cunoscută pentru aroma florală complexă și notele citrice.

Procesarea în Guji poate fi atât prin spălare, cât și naturală, cu cea mai mare parte a cafelei crescând la peste 2000 de m altitudine. O mare parte a cafelei din Etiopia este cultivată folosind metode tradiționale, la umbra copacilor, alături de alte culturi și fără utilizarea de produse chimice. De regulă arbuștii de cafea sunt crescuți de mici proprietari, care nu au mai mult de 1-2 hectare de plantație în grădina lor.

PRODUCȚIA DE CAFEA ÎN ETHIOPIA

Chiar dacă numeroase națiuni își revendică originea cafelei – în special Sudan și Yemen – este acceptat în mod larg că Ethiopia este de fapt locul de naștere al cafelei. Mai precis, este vorba despre orașul Kaffa – de unde derivă și denumirea de ”cafea” – căruia îi este atribuită descoperirea cafelei, iar plantele de cafea încă mai cresc în mod sălbatic în această regiune.

În zilele noastre, cafeaua este o parte integrantă a identității naționale a Ethiopiei, cucerind deopotrivă granițe, folclorul și ritualuri moderne. De asemenea, ea contribuie din plin la PIB-ul țării, reprezentând circa 28% din exporturile anuale ale Ethiopiei și contribuind în mod direct la bunăstarea a 15 milioane de oameni.

Ethiopia este cel mai mare producător de cafea din Africa, cu o producție anuală de 4 – 5 milioane de saci. Ethiopia produce o varietate largă de cafele, fiecare regiune având caracteristici distinctive, care fac din aceste varietăți unele dintre cele mai dorite din lume.