Origine: Columbia
Regiune: Totoro, Cauca
Fermă: La Dorada Y Potrerito
Varietate: Castillo
Altitudine: 1970 m
Metodă de procesare: washed
Cupping notes: corpolentă, caramel, citrice, hamei

Columbia este un important furnizor de cafea, producând anual în jur de 11 milioane de saci. Acest volum o plasează pe locul 3 la nivel global, după Vietnam și Brazilia, ca procentaj din producția totală. Din acest motiv, Columbia este adesea asociată automat cu cafea de către consumatori. Producția de cafea din Columbia este unică, prin simplul fapt că nu putem defini în mod clar un sezon specific de recoltare. Cele două lanțuri muntoase care brăzdează țara de la nord la sud sunt utilizate ca și granițe definitorii între regiuni. Această diviziune fizică creează microclimate individuale, care au un impact drastic asupra anotimpului arborilor de cafea, rezultând într-o origine, care se recoltează 365 de zile pe an.

În ceea ce privește specialitatea, există cinci regiuni bine definite: Huila, Cauca, Tolima, Narinio și Antioquia. Aceste regiuni sunt unele dintre cele mai mari din țară după mărime și producția de cafea, Huila fiind prima, urmată îndeaproape de Antioquia. Huila este de departe regiunea cea mai cunoscută pentru origini de top, dar tot mai mulți exportatori și comercianți sunt în căutare de regiuni mai puțin cunoscute, pentru a descoperi cafele noi și interesante. Dimensiunea acestor regiuni înseamnă și numeroase microclimate și profiluri de aromă extrem de diverse, care pot fi găsite într-o singură regiune.

Dimensiunea și complexitatea industriei cafelei din Columbia o face să fie una dintre cele mai interesante origini din lume. Jesus, William și Martha sunt cei trei copii ai lui Carlos & Libia Cometa. Cultivarea cafelei este, într-o mare măsură, o afacere de familie, ferma fiind transmisă celor trei copii. Cu toții trăiesc împreună la fermă și își împart munca, mai ales că terenul pe care îl deține familia Cometa încă din 1998 măsoară 11 hectare. Scopul familiei a fost acela de a-și imbunătăți stilul de viata, dar și de a îmbunătăți calitatea cafelei din zonă: și iată că le-au realizat pe ambele!

Familia Cometa recoltează boabele coapte de cafea și le lasă la fermentat timp de 14-16 ore, în funcție de temperatură, urmând ca ele să fie lăsate la uscat în sere, pe paturi înălțate, timp de 15-20 de zile, în funcție de  condiții.