guatemala-la-bolsa

Origine: Guatemala
Regiune: La Libertad, Huehuetenango
Fermă: Yolanda Galindo de Molina
Varietate: Bourbon, Caturra
Altitudine: 1500 – 1700 m
Metodă de procesare: washed
Cupping notes: aciditate citrică, de mandarine, cu un caracter proeminent de caise și flori de portocal

La Bolsa a concurat în 2002 în competiția Cup of Excellence și s-a clasat pe locul al doilea. La Bolsa este situată între doi munți, fapt ce îi oferă un microclimat foarte stabil și umed. Aceste aspecte combinate cu solul bogat în calcar îi oferă cafelei un profil unic, cu un corp bogat ca de sirop și o aciditate malică și citrică.

REGIUNEA HUEHUETENANGO

Este situată la 1500 – 2000 m altitudine și se pronunță way-way-ten-an-go. Această regiune este cunoscută pentru producția excepțională de cafea de calitate.  Huehuetenango este o regiune ferită de îngheț, grație vânturilor calde și uscate care bat dinspre munții Mexicului. Cafeaua din Huehuetenango are de regulă un profil mai fructat decât alte regiuni din Guatemala.

guatemala-la-bolsa-2

ISTORIA DE PRODUCȚIE DIN GUATEMALA

La mijlocul anilor 1700, iezuiții au adus în Guatemala primii arbuști de cafea, ca și plante ornamentale. În acea perioadă, Guatemala nu producea cafea, dar locuitorii erau familiarizați cu agricultura. Prin 1835, guvernul a vrut să încurajeze producția de cafea și, în acest sens, a oferit recompense economice fermierilor. În 1859 s-a făcut primul export de cafea din Guatemala, care a constat în 383 60 kg trimise în Europa.

După această dată, producția de cafea și exporturile au început să crească, mulțumită interesului producătorilor față de acest produs. În 1888, cafeaua din Guatemala a primit premiul de excelență la World Fest Paris, iar începând cu 2005, focusul producției s-a mutat spre cafeaua de specialitate.