ethiopia-1

Origine: Ethiopia
Regiune: Jimma, Ethiopia de Vest
Fermă: 150 de proprietari mici
Varietate: diverse varietăți Heirloom
Altitudine: 1900 – 2000 m
Metodă de procesare: washed
Cupping notes: lime, iasomie, ceai negru, miere; delicate și florale

Numele ”Moata” înseamnă ”Campion” și reprezintă un proiect extins pe o perioadă mai lungă de timp, menit să ofere o îmbunătățire continuă a calității cafelei și a beneficiilor membrilor cooperativelor care cultivă cafeaua.

Derivată din limba Amharică, Biftu Gudina înseamnă ”Rază de dezvoltare”. Cooperativa a fost înființată în 2012 și este localizată în districtul Agaro-Goma, în cadrul zonei Jimma. Din cooperativă fac parte circa 150 de proprietari mici, specificul zonei fiind unul cu altitudini înalte și soluri bogate și fertile. De când a fost înființată, Biftu Gudina a devenit faimoasă în cercurile cafelei de specialitate, grație aromei sale extrem de complexe și seducătoare.

PRODUCȚIA DE CAFEA ÎN ETHIOPIAethiopia-2

Chiar dacă numeroase națiuni își revendică originea cafelei – în special Sudan și Yemen – este acceptat în mod larg că Ethiopia este de fapt locul de naștere al cafelei. Mai precis, este vorba despre orașul Kaffa – de unde derivă și denumirea de ”cafea” – căruia îi este atribuită descoperirea cafelei, iar plantele de cafea încă mai cresc în mod sălbatic în această regiune.

În zilele noastre, cafeaua este o parte integrantă a identității naționale a Ethiopiei, cucerind deopotrivă granițe, folclorul și ritualuri moderne. De asemenea, ea contribuie din plin la PIB-ul țării, reprezentând circa 28% din exporturile anuale ale Ethiopiei și contribuind în mod direct la bunăstarea a 15 milioane de oameni.

Ethiopia este cel mai mare producător de cafea din Africa și al treilea din lume, cu o producție anuală de 4 – 5 milioane de saci. Ethiopia produce o varietate largă de cafele, fiecare regiune având caracteristici distinctive, care fac din aceste varietăți unele dintre cele mai dorite din lume.