guatemala

Origine: Guatemala
Regiune: La Libertad, Huehuetenango
Fermă: Diverși proprietari mici
Varietate: Caturra, Catuai
Altitudine: 1525 m
Metodă de procesare: spălare și uscare la soare
Cupping notes: arome cremoase, cu prune, smochine, lime, măr și limonadă; aciditate fructată complexă

De-a lungul recoltei, multe loturi din La Libertad, Huehuetenango au fost degustate și clasificate în funcție de calitatea și de profilul lor de cupping. Cele mai bune loturi au fost selectate din acest microlot, care reprezintă cea mai bună expresie a ceea ce poate oferi această regiune.

REGIUNEA HUEHUETENANGO
Este situată la 1500 – 2000 m altitudine și se pronunță way-way-ten-an-go. Această regiune este cunoscută pentru producția excepțională de cafea de calitate.  Huehuetenango este o regiune ferită de îngheț, grație vânturilor calde și uscate care bat dinspre munții Mexicului. Cafeaua din Huehuetenango are de regulă un profil mai fructat decât alte regiuni din Guatemala.

ISTORIA DE PRODUCȚIE DIN GUATEMALA
La mijlocul anilor 1700, iezuiții au adus în Guatemala primii arbuști de cafea, ca și plante ornamentale. În acea perioadă, Guatemala nu producea cafea, dar locuitorii erau familiarizați cu agricultura. Prin 1835, guvernul a vrut să încurajeze producția de cafea și, în acest sens, a oferit recompense economice fermierilor. În 1859 s-a făcut primul export de cafea din Guatemala, care a constat în 383 60 kg trimise în Europa.

După această dată, producția de cafea și exporturile au început să crească, mulțumită interesului producătorilor față de acest produs. În 1888, cafeaua din Guatemala a primit premiul de excelență la World Fest Paris, iar începând cu 2005, focusul producției s-a mutat spre cafeaua de specialitate.